Як правильно скласти дієту при геморої
Під час багатьох захворювань, в тому числі шлунково-кишкового тракту, корекція харчування може значно полегшити стан пацієнта. Правильно підібраний раціон не подразнює запалену слизову оболонку ШКТ, що при геморої допомагає уникнути загострення захворювання.
Чому важлива дієта при геморої
Адекватно підібрана дієта не тільки допомагає кишківнику правильно працювати, а й може бути профілактикою виникнення тріщин і кровотечі із чутливих гемороїдальних вузлів.
Харчування під час геморою та закрепів має бути збалансованим, краще звернути увагу на продукти, багаті на клітковину. А пацієнтам із надлишковою масою тіла варто зменшити добову кількість споживаних калорій (порадившись з дієтологом), оскільки надмірна кількість жирової тканини (особливо в ділянці живота) призводить до підвищення внутрішньочеревного тиску. А це один із чинників, які можуть спровокувати розвиток геморою.
Дієта під час геморою потрібна і для того, щоб нормалізувати випорожнення. Адже:
- Закреп сприяє посиленому напруженню м’язів тазового дна, що стимулює приплив крові. Це (а також тверді калові маси) може спровокувати виділення крові.
- Діарея не менш небезпечна, оскільки часті та рідкі випорожнення подразнюють слизову кишківника і сприяють загостренню геморою.
Основні принципи дієти
Харчування під час геморою має бути збалансованим, різноманітним і повноцінним. Це не те захворювання, під час якого є нагальна потреба обмежувати себе в улюблених продуктах (якщо вага пацієнта в межах норми), якщо іншого не призначив ваш лікар.
Усі правила правильного раціону під час геморою мають кілька цілей:
- зробити калові маси м’якими, щоб вони не травмували запалені вузли;
- поповнити об’єм рідини;
- налагодити роботу шлунково-кишкового тракту. Для цього пацієнтам радять перейти на дробове харчування (за принципом «часто, але мало»).
Призначаючи дієту під час геморою лікар може порадити збагатити раціон клітковиною. Її вживання позитивно впливає на випорожнення — вони можуть стати м’якшими за консистенцією. Крім того, регулярне вживання продуктів із високим вмістом клітковини може сприяти профілактиці та лікуванню закрепів. Рекомендовану добову норму підкаже лікар, зазвичай це приблизно 14 грамів на кожні спожиті 1000 ккал.1
Щоб клітковина «працювала» ще краще, не варто забувати про адекватний питний режим. Чиста вода, бульйони, фруктові соки можуть стати гарним доповненням і частиною профілактики закрепів.1
Також краще відмовитися від гострої або надмірно пряної їжі, бо спеції здатні подразнювати ніжну слизову шлунково-кишкового тракту.
Дозволені продукти
Їжа при геморої може й має бути різноманітною. Не варто забувати, що для пацієнта найголовнішим залишається якість життя, а без улюблених страв вона різко знижується. Тому раціон має містити крупи, фрукти, овочі, м’ясо й рибу нежирних сортів. Згадуючи клітковину, неможливо не сказати й про продукти з найвищим її вмістом1:
Продукт | Вміст клітковини в грамах |
Готові висівки з високим вмістом клітковини, ⅓-¾ чашки | 9,1 – 14,3 |
Квасоля, ½ чашки приготованої | 5,7-9,6 |
Груша зі шкіркою, 1 середня | 5,5 |
Яблуко зі шкіркою, 1 середнє | 4,4 |
Малина, ½ чашки | 4 |
Зелений горошок, готовий, ½ чашки | 3,5-4,4 |
Цільнозернові макаронні вироби, зокрема спагеті, готові, 1,5 чашки | 3,2 |
Високий вміст клітковини також мають наступні продукти — сочевиця, насіння чіа, кіноа, коричневий рис, деякі види горіхів (мигдаль, фісташки), і навіть попкорн2.
Кисломолочні продукти під час геморою також корисні, адже вони допомагають нормалізувати кишкову флору. А це не тільки запорука гарного випорожнення, а й одна з важливих ланок імунітету.
Чого ж не можна їсти при геморої?
Дієта під час захворювання виключає алкогольні напої та надмірно пряну, гостру й солону їжу. Але крім них є й інші продукти, які можуть призводити до закрепу, тому за геморою їх рекомендують обмежувати. Це, наприклад, продукти з низьким вмістом клітковини або без неї1:
- усі види сирів;
- фастфуд і чіпси;
- жирні сорти м’яса — свинина, баранина;
- морозиво;
- продукти швидкого приготування, такі як заморожені напівфабрикати.
Напої, які містять велику кількість кофеїну, краще прибрати зі списку дозволених продуктів. Навіть тим, для кого чашка кави є предметом першої необхідності.
Дієта в разі загострення геморою
Загострення хронічного геморою вимагає і більш ретельно та відповідально ставитися до свого раціону. Правильно складене меню під час геморою допомагає швидше пройти період загострень і нормалізувати стан, тим самим повернувши якість життя на колишній рівень.
Меню під час геморою складає лікар. Воно може містити каші, кисломолочні продукти, рослинні олії, омлети. Треба суворо обмежити продукти, які можуть спричиняти бродіння, діарею або закреп. Дієта під час геморою з кровотечею передбачає підвищення клітковини в раціоні3. Регулярне споживання клітковини може знизити ризик кровотеч під час геморою на 50 %, а також поліпшити загальне самопочуття3.
Раціон можна урізноманітнити нежирними сортами м’яса, наприклад, паровими котлетками або м’ясним запеченим рулетом. І, звісно, рясне пиття.
Якщо пацієнт дотримуватиметься приписів лікаря щодо лікування, фізичної активності та раціону, то зможе мінімізувати хворобливість і погіршення стану при геморої.
Список літератури:
- Eating, Diet, & Nutrition for Hemorrhoids. What should I eat if I have hemorrhoids? \\ National Institute of Diabetes, and Digestive, and Kidney Diseases Official WEB-site
- Nutrition and healthy eating. Healthy Lifestyle. Mayo Clinic. Official WEB-site
- Alonso-Coello P, Guyatt G, Heels-Ansdell D, et al. Laxatives for the treatment of hemorrhoids. Cochrane Database Syst Rev. 2005;(4):CD004649.